CarPlay & Android Auto blir allt vanligare bland biltillverkarna och är numera standardutrustning i bl.a. Volkswagen & Audi. Allt eftersom att funktionerna blir vanligare uppstår givetvis även behovet av att uppgradera även äldre bilmodeller med dessa fantastiska egenskaper. 

Gränssnitten tillåter användning av apparna i din telefon integrerat i bilens radiosystem och ger dig funktioner som t.ex telefonbok, SMS, Siri, iTunes, Spotify & navigering. Funktionerna styrs helt via radiosystemet medan telefonen tar hand om processen bakom funktionen i en form av "spegling" där apparna körs i bilens radiodisplay. 

För iPhone-användare kallas funktionen CarPlay och Android-användare benämner det istället som Android Auto, konceptet är detsamma men har alltså fått olika namn beroende på plattformen i telefonen. 

Installera / aktivera CarPlay & Android Auto i Volkswagen

Mer info om CarPlay och vilka telefoner/bilar som stödjer funktionen finner du här.


Då CarPlay & Android Auto lanserades under 2015 har alltså bilmodeller uppdaterade efter detta utrustats med den efterlängtade funktionen från fabrik. Upplägget i de nyare bilarna är en display i instrumentpanelen, huvudenhet i handskfacket och USB-port i armstödet där de tre komponenterna synkar med varann.

Tidigare generations radiosystem bygger hela multimediasystemet på en komponent där radio/navigation helt utgår från huvudenheten i instrumentpanelen vilket underlättar avsevärt vid uppgradering till en nyare radioenhet som stödjer bl.a. CarPlay & Android Auto. 

I detta inlägg adresserar vi eftermontering / installation av Apple CarPlay & Android Auto i Volkswagen med tidigare generations radio/navigator, t.ex RCD310, RNS310, RCD510, RNS510 mm. 

CarPlay / Android Auto i RCD510 / RNS510

Då CarPlay & Android Auto i dagsläget kräver trådburen anslutning till telefonen i form av USB-kabel blir dessvärre detta första hindret i att försöka uppgradera befintlig RCD-510 / RNS-510 med CarPlay eller Android Auto funktion. 

Utöver detta krävs givetvis modifiering av mjukvaran i tidigare generations radio/navigator (RCD/RNS) vilken blir svår att stödja då hårdvaran bygger på ett betydligt äldre system. 

Lösningen för att installera CarPlay & Android Auto i en bil utrustad med RCD310, RCD510 eller motsvarande är alltså att byta ut radioenheten mot en uppdaterad enhet där både mjukvara och hårdvara är avsedda för funktionen. 


Byta radio för CarPlay / Android Auto i VW

När vi kommer till att byta ut enheten i bilen är givetvis första kravet att enheten ska stödja just CarPlay / Android Auto. På eftermarknaden finns en uppsjö av enheter som lovar guld och gröna skogar, många gånger kan enstaka funktioner fungera hyfsat eller rentav helt okej, dock är bilen full i övrig elektronik som man självklart också vill ska fortsätta fungera som den gjort tidigare.

En bil utrustad med parkeringssensorer, rattknappar, original ljud-/högtalarsystem etc. har alltså andra komponenter som också ska kommunicera med den nya enheten. Viktigt är därför att välja enheten med omsorg och även att enheten är kodad/programmerad för den bil den är tänkt att användas i.

Att endast byta enhet rakt av kan innebära att funktioner uteblir men även att den nya radion inte kommunicerar rätt med bilen, vilket i sin tur kan leda till att batteriet går tomt och bilen inte går att starta om den inte fått ladda batteriet under 2-3 dagar. 


Radio med CarPlay & Android Auto för VW

Vid beställning av artikel V4310 (mer info här) efterfrågas alltid regnr, detta för att samtliga enheter programmeras via våra testbänkar innan utskick. Det innebär alltså att kodningsprocessen för radioenheten i din bil redan är färdig då enheten levereras och att installation av den nya enheten endast innebär byte från din befintliga RCD310 / RNS310 / RCD510 etc. 

Utöver detta levereras enheten med passande adapterkablage för den angivna bilen så du helt enkelt kan komma igång med enheten på en gång utan att behöva köpa till varken diagnostikverktyg eller skarva/klippa i kablarna för att få det att fungera som det ska.

VCDS / VAGCOM / OBDeleven installera CarPlay Volkswagen


Installera CarPlay & Android Auto i VW

För att kunna installera den nya radioenheten i din Volkswagen krävs en del från den befintliga elektroniken i bilen.
Är bilen utrustad med vit-textad eller färgdisplay färddator är den kompatibel med CAN-språket som enheten kräver för full kommunikation med bilen.

Saknar den detta och istället är utrustad med röd-textad/monokrom display i färddatorn innebär det normalt att radioenheten ej kommer att kommunicera med CAN-systemet, även om det går att programmera de flesta funktionerna för bilen trots detta, är standy-läget i radioenheten en kritisk signal som ej kommer att tolkas av radioenheten.

Det medför att skärmen slocknar och radioenheten går i standby när nyckeln dras ur tändningen, men radioenheten stängs inte av som den normalt gör efter ca 10-15 minuters inaktivitet. Det kommer att påverka batteri-konsumtionen och i sin tur leda till ett tomt batteri. Detta kan åtgärdas genom att dra nya kablar från strömföringen till radioenheten (mer info om det här).

I videon nedan visar vi hur installation av förprogrammerad CarPlay & Android Auto enhet utförs i Volkswagen Passat B7. Montering är snarliknande även i t.ex Golf, Tiguan, Jetta, EOS, Transporter, Polo, Scirocco, Caddy, Amarok mm.

Installation av CarPlay & Android Auto radio i VW Passat B7


Demo av funktioner i Volkswagen CarPlay radio

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar

Vi använder cookies för att förbättra ditt besök hos oss. 
Läs om hur vi värnar om din integritet här.