Återigen närmar sig vintern med stormsteg och inget gör den tydligare än att behöva skrapa vindrutan inför morgonturen...

Bränsledriven parkeringsvärmare är ett tillval som tyvärr långt ifrån alla Volkswagen-bilar utrustas med från fabrik, men även de bilar som har tillvalet kan ibland ha bekymmer som innebär att värmaren inte startar som tänkt, varken via fjärrkontroll eller timer. 

Många gånger kan det röra sig om ett värmeelement som låst sig, inte för att det är något fel på den utan för att den t.ex inte kunnat starta vid x-antal försök då man försökt starta värmaren utan att samtliga kriterier för aktiveringen är uppfyllda. Det kan alltså röra sig om något så enkelt som att man försöker starta värmaren men inte har tillräckligt med bränsle i tanken eller att batterinivån är för låg, upprepade försök att starta parkeringsvärmaren låser då istället enheten med en felkod som indikerar att värmaren ej kunnat startas.

Detta problem kan givetvis också uppstå pga. en defekt värmare, men symptomen på en "låst" parkeringsvärmare och en defekt sådan är väldigt snarlika och svåra att avgöra utan tillgång till diagnostik.

I detta inlägg visar vi hur du läser ut felkoder samt "låser upp" din parkeringsvärmare i din Volkswagen-bil som eventuellt kan ha låst sig av något så enkelt som för många misslyckade försök att starta den. Saknar ni diagnostik finns dessa för beställning via vår webbutik både för egen felsökning eller via vår fjärrtjänst (se länkar i slutet av inlägget). 


Första steget är att identifiera felet. Det gör vi genom att ansluta vårt diagnosverktyg med tillhörande mjukvara och avläsa felkoder i styrdonet "18" (Auxiliary heater, parkingheater, aux. heat.). I detta exempel använder vi OBDeleven samt en VW Golf. Med andra verktyg/bilmodeller kan tillvägagångssätt variera. 

Felkoderna vi får upp i detta fall är "01410" som indikerar överhettat värmeelement samt "02251" som visar att parkeringsvärmaren är låst (Heater unit locked). Att endast radera dessa felkoder resulterar i att de dyker upp direkt igen. 

Låsa upp parkeringsvärmare Volkswagen Passat

För att låsa upp värmaren och radera dessa felkoder krävs en nollställning via adaptions. Vi går därför vidare till "kanal 42" i samma styrdon ("18-Aux. heater") och ändrar det nuvarande värdet från "0" till "1" innan vi sparar det nya värdet i adaptionskanalen.

Låst parkeringsvärmare Volkswagen Passat kodning OBDeleven

Det nya värdet sparas och återgår därefter automatiskt till "0" igen. Denna adaption nollställer parkeringsvärmaren och vi kan gå tillbaka till felkoderna samt radera dem. Efter radering av dessa felkoder är parkeringsvärmaren upplåst och går nu att använda som vanligt igen via både fjärrkontroll, knapp på klimatpanelen samt via telefon (om GSM-mottagare finns installerad). 

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar

Vi använder cookies för att förbättra ditt besök hos oss. 
Läs om hur vi värnar om din integritet här.