Saknar du att kunna spela upp din nya Spotify-lista trådlöst medan du kör i din Skoda? Den nya lagen om telefonanvändning i bilen innebär att nya bilar numera får bluetooth som standard. Äldre bilar som saknar denna funktion är dock i riskzonen om inte ett handsfree-system installeras. 

"Skoda original handsfree Premium"-kit är det som krävs för att utrusta din Skoda med original bluetooth handsfree & musik streaming i befintlig original-radio/navigator.

Kittet innehåller Skoda Original bluetooth-interface, adapter-kablage, original-mikrofon samt steg-för-steg manual för installation. Handsfree-kittet tillåter automatisk uppkoppling mot upp till fem mobiltelefoner vars telefonbok, samtalshistorik, musik mm. finns lagrat i såväl färddator som radio- / navigations-enhet. 

Skoda aktivera bluetooth streaming handsfree

Bluetooth-funktionen styrs helt via bilens befintliga utrustning och är helt integrerad i befintlig radio-/navigations-enhet vilket tillåter användning av rattknappar, färddator etc.

Fördelarna med ett original-kit är alltså många, dels sömlös integrering med bilens befintliga utrustning men även att systemet blir helt dolt och du slipper extra-skärmar och synliga sladdar/mikrofon.

Kittet finns i två varianter, ett för bilar med röststyrning & ett för bilar utan röststyrning.
Är du osäker på ifall din bil har detta kan du följa dessa enkla steg för att säkerställa det.

1. Har bilen annan radio- / navigations-enhet än Columbus?
 - Bilen har då inte röststyrning
2. Har bilen Columbus-enhet, tryck på mikrofon/stjärn knappen.
 - Om volymen sänks ner (mute) har bilen inte röststyrning.
 - Startas röststyrningsfunktionen så är bilen utrustad med röststyrning.


SNABB-FRÅGOR:

Vart kan jag köpa hårdvaran jag behöver?
SKODA ORIGINAL BLUETOOTH-KIT (HANDSFREE & MUSIK)

Vilka verktyg behöver jag?
PLASTVERKTYG
TORX MEJSEL MED T-HANDTAG T20 / RADIONYCKLAR
DRAGFJÄDER / KABEL-DRAGARE
AKTIVERING / PROGRAMMERING


Nedan beskrivs installation av Skoda original bluetooth i tre steg: 
Installation, placering och programmering.

Installation av Skoda original bluetooth

1. Skruva ur radio- / navigations-enheten.
2. Plugga ur quadlock-kontakten ur din radioenhet.
3. Anslut adaptern mellan radion och quadlocken du kopplade ur för att sedan plugga in det radion igen.
4. Adaptern ger dig en ny anslutning som du pluggar in i blåtandsinterfacet och installationen av blåtanden är färdig!

Placering av Skoda original bluetooth-styrenhet

Fabriksmonterat bluetooth-interface finner du normalt under passagerarsätet. Lyckligtvis kommer du inte behöva interagera med interfacet då eftermonteringen är slutförd eftersom bluetooth-mottagningen fungerar minst lika bra oavsett var i bilen du placerar interfacet. Om du inte vill ha interfacet under passagerarsätet går det alltså lika bra att placera det på lämplig plats bakom radioenheten. Tänk dock på att den ska placeras stabilt för att undvika ev. oljud/gnissel under färd, ett enkelt sätt är att linda in interfacet i skumgummi eller annat vibrationsdämpande material.

Bilar (utan röststyrning) som ej är utrustade med mikrofon behöver montera detta för att få handsfree funktionen att fungera som tänkt, till denna del av eftermonteringen rekomenderas starkt att man använder sig av en dragfjäder då det underlättar processen avsevärt. Då mikrofonens originalplacering är innanför taklampan är det dit vi ska dra en sladd för att ansluta mikrofonen till bluetoothinterfacet.

Börja med att lossa luckan till säkringsboxen, följt av A-stolpens klädsel och takbelysningen.

Fäst mikrofon-sladden i dragfjädern, vi ska nu dra sladden från baksidan av radioenheten ut genom valfri plats vid säkringsboxen. Det kan då underlätta att ta vägen ut till en av pedalerna för att sedan fortsätta upp till säkringsboxen, tänk på att rattens position går att justera, sladden bör alltså ej vara ett hinder för detta.

Från säkringsboxen ska nu mikrofon-sladden upp genom A-stolpen och ut vid tak-klädseln, tänk på att dra sladdarna bakom Airbag-kudden som finns där. Från toppen av A-stolpen ska sladden sedan dras längs med vindrutan och ut till takbelysningen. Plugga in mikrofonen och fäst den i hållaren i takbelysningen innan du sätter ihop allt.
Monteringen av kittet är nu färdigställd.

Programmering av handsfree i Skoda

Sista steget är alltså att tala om för bilen att den nu har fått ny utrustning att interagera med.

Detta kan göras hos närmsta Skoda-verkstad eller med hjälp av vår fjärrdator. För fjärrdator beställs helt enkelt artikel U0001 så skickas en liten handdator till er. Ni ansluter datorn till bilens diagnostikuttag och vi kan sedan programmera bilen för ert nyinstallerade bluetooth-interface, därefter skickas fjärrdatorn tillbaka med hjälp av medföljande emballage och fraktsedel.

Installation & programmering av Skoda original handsfree är nu slutförd och du kan njuta av såväl samtal som trådlös musik i din Skoda.


Då kittet innehåller Skoda original-delar är de kompatibla med en mängd Skoda-bilar, samma artiklar används i bilar som levereras med blåtand från fabrik i nedanstående modeller. 

Kittet passar i

• Skoda Octavia II (Facelift) 2010 - 2014
• Skoda Fabia II (Facelift) 2011 - 2014
• Skoda Superb II (Facelift) 2009 - 2015
• Skoda Yeti / Roomster 2009 - 2015  

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar