Virtuell pedal, easy open eller "magi" som Joe Labero kallar det i reklamen är ett tillval som varken syns eller hörs, men fyller en ack så uppskattad funktion. Att slippa släppa ner matkassarna för att öppna bagage-luckan tillhör en komfort som när man lärt sig leva med den, känns svår att vara utan.

För denna eftermontering krävs ett styrdon, den tvådelade "easy open"-sensorn som placeras i stötfångaren och självklart ett kablage som knyter ihop dessa med bilen. Utöver hårdvaran krävs även en omprogrammering i bilen för aktivering som går att göra via våra automatiska kodningsdosor. Kompletta och bilspecifika kit finns tillgängliga i webbutiken för bl.a. Audi A4, A6, Q7, e-tron, Volkswagen Passat, Touran, Touareg, Arteon, Skoda SuperB, Octavia och Kodiaq m.fl.

Kravet för att kunna installera easy open är främst att bilen ska vara utrustad med befintligt key-less system samt elektrisk baklucka. 

I inlägget nedan skruvar vi i en Skoda SuperB L&K av 2021 årsmodell, installationen är dock snarliknande för samtliga bilmodeller och mer ingående & bilspecifik installations-manual ingår på de flesta kit. 


  • Samtliga kit är bilspecifika men består oftast av original sensor & styrdon för den valda bilmodellen samt kablage. Figuren nedan visar det kit vi kommer använda vid installation i denna Skoda SuperB.  

Volkswagen Easy open installation

  • Inte helt oväntat börjar vi med att lossa bakre stötfångare för att placera sensor och styrdon samt dra kablaget in till bilen. Bilspecifik installationsmanual medföljer i de flesta kit som även illustrerar hur stötfångaren demonteras. 

Aktivera Easy open Audi Volkswagen Skoda

  • Sensorn levereras med dubbelhäftande baksida, men innan den appliceras på stötfångaren är det viktigt att så grundligt som möjligt få bort damm, smuts och fett så att limmet kan fästa. Vi tvättar först och sköljer därefter med högprocentig alkohol för att även få bort eventuellt fett som kan sitta på insidan av stötfångare.

Aktivera virtuell pedal Audi VW Skoda Volkswagen

  • I de flesta bilmodeller har bakre stötfångare en hållare som är avsedd för Easy open-styrdonet. Även sensorerna har oftast utmarkerat var de ska placeras så man enkelt kan följa markeringen för att få sensorerna på rätt plats. 

Montera sensor virtuell pedal Audi Volkswagen

  • Härifrån dras kablaget in genom gummigenomträngningen, genom bilen och fram till bilens centralelektronik eller key-less styrdon var det ansluts.

Installera easy open virtuell pedal Audi vw

  • Efter slutförd installation krävs aktivering av funktionen i bilens mjukvara vilken med fördel görs med vår automatiska kodningsdosa. Därefter behöver bilens styrdon få starta om sig och vipps så dyker en ny assistent upp i radiosystemet var "Easy open" aktiveras. 

Installation easy open virtual pedal virtuell bagage öppnare

  • Du kan nu njuta av en ännu mer automatisk baklucka med virtuell pedal / easy open funktion där du inte längre behöver trycka på bakluckehandtaget för att öppna bagaget. 

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar