Audi erbjuder en mängd olika parkeringssystem för samtliga modeller i deras olika segment (A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, Q2, Q3, Q5, Q7). Parkeringssensorerna använder ultraljud, akustiska och optiska signaler för att mäta avstånd till föremål när du närmar dig med bilen. Det största "sensor-paketet" är Audi Park-assist/parkeringsassistans där 12 jämt fördelade sensorer finns placerade runtom bilen för att mäta ut parkeringsfickor och automatiskt parkera bilen i dessa. Audi Park distance control kallas det vanligaste systemet av backsensorer som anger avstånd till ev. föremål genom summer/ljud och/eller grafisk visning i radio-/MMI-display vid backning/parkering.

Dessa assistanspaket är guld värda och svåra att leva utan när man väl vant sig, olyckligtvis kan dock dessa sensorer ta en del smällar då de oftast är placerade längst ut på bilen. Allt från parkeringsskador och mindre stötar eller för hårt tryck i tvätten kan innebära en trasig/defekt parkeringssensor i din Audi som resulterar i att P-knappen bara blinkar vid backning istället för att visa avstånd. Oftast beror detta på att en eller flera av sensorerna gett sig och kräver byte av parkeringssensor. 

eftermontering.se finner du färdig-lackerade parkeringssensorer för bl.a. Audi som du enkelt ersätter din trasiga sensor med. I inlägget nedan visar vi hur du enklast gör en felsökning på dina parkerings-sensorer för att lokalisera trasig sensor samt hur du byter defekt backsensor i din Audi. Inlägget nedan avser byte av främre parkeringssensor som slutat fungera i en Audi A6 4F. 
Tillvägagångssättet är detsamma för samtliga Audi / Volkswagen / Skoda / SEAT mm.


SNABB-FRÅGOR:

Vart kan jag köpa hårdvaran jag behöver?
PARKERINGSSENSOR FÖR AUDI A6 / A8 / Q7

Vilka verktyg behöver jag?
PLASTVERKTYG


 • Det vanligaste symptomet på trasiga / icke fungerande sensorer är att P-knappen i din Audi blinkar och stänger av parkeringssystemet. Då en sensor slutar fungera slår detta ut även backkamera-system, se klippet nedan för symptom på trasig backsensor i Audi. • Första steget är att felsöka bilens sensorer så vi vet vilken sensor som kräver byte för att få igång backsensor-systemet, detta gör vi enklast genom att med en vanlig smartphone spela in en kort video på sensorn. När vi spelar upp denna video kommer de fungerande sensorerna släppa ifrån sig ett knäppande ljud medan sensorn är aktiv som vi normalt inte hör men som blir väldigt tydligt via inspelningen, se klippet nedan för att se hur du kan felsöka parkeringssensorerna i din Audi. • Efter felsökningen av sensorerna bör du ha lokaliserat den trasiga / defekta back-sensorn och kan gå vidare till bytet av denna. I detta fall är det den högra fram-sensorn som slutat fungera och ska bytas. Börja med att lossa dimljus-kåpan för att komma åt baksidan av back-sensorn. Kåpan sitter normalt med 4-6st clips. 

Laga blinkande P-knapp i Audi

 • Efter att ha lossat kåpan finner du sensor-hållarna på stötfångarens insida (fig. 1). Dessa hållare håller parkeringssensorn på plats och kräver att du försiktigt lyfter clipsen enl. pilarna nedan medan du försiktigt trycker ut sensorn enl. figur 2.

Installation av fungerande parkeringssensor i Audi / Volkswagen / Skoda / SEAT

 • När du lossat sensorn, dra den försiktigt utåt så du kan montera ur sensorn ur kablaget. Normalt underlättar det att med en liten skruvmejsel eller liknande lyfta spärren på kontakthuset för att lossa sensorn. Anslut den nya sensorn på samma sätt och montera tillbaka i omvänd ordning.

Laga blinkande p-knapp i Audi A6 med trasig sensor

 • Med den nya sensorn på plats har du nu lagat ditt parkeringssystem som tidigare inte fungerat. P-knappen slutar blinka och fungerar istället som vanligt. Vissa bilar kan kräva rensning av felkoder som uppstått i samband med den trasiga backsensorn men ofta "själv-reparerar" bilen dessa felkoder i samband med att fungerande parkerings-sensor installeras.

Byta trasig parkeringssensor i Audi A6 4F 2010

Kommentarer (1)

  • Adis
  • 2023-11-30 22:52:51
  Kan ni visa hur man byter backsensor (inte bara framre)? Tack

Ny kommentar