Audi A6/A7/A8/Q7 sänkning

Som känt kan du med hjälp av bilens original profilväljare få en lägre bil genom att bläddra från t.ex 'Comfort' till 'Dynamic', många gånger är dock inte detta exakt vad man är ute efter utan vill gå lägre och sänka din Audi ytterligare.

Oavsett om du har en Allroad eller A6 / S6, A7 / S7, A8 / S8 eller Q7 / SQ7 finns det olika tillvägagångssätt att komma åt original-styrdon för bilens fabriksmonterade luftfjädring för att sänka bilen lägre än vad som tillåts av bilens körprofilsväljare / 'Drive select'.

Utöver att styra luftfjädringen steglöst från +25mm till -60mm kan du även med hjälp av Active / Air suspension control modulen styra luftfjädringen i din Audi via en app i din smartphone (iPhone & Android) samt ställa in egna värden för de olika körprofils-lägena (Comfort, Allroad, Dynamic, Individual, Auto, Efficiency) där du enkelt ställer om höjden på bilen via bilens befintliga MMI-system.

I detta inlägg förklarar vi skillnaden mellan ett dedikerat  Air suspension control styrdon samt hur appen fungerar och hur du höjer / sänker din Audi utan felkoder och utan att koda / programmera med t.ex VCDS / OBDeleven samt utan att byta någon hårdvara/fjädring i bilen. 


Sänka Audi A6 / A7 / A8 / Q7 luftfjädring med VCDS / OBD11

Genom att sänka bilen med hjälp av t.ex VCDS / VAG-COM, OBDeleven eller annat diagnostikverktyg innebär att man gör en ny kalibrering av luftfjädringen och på så sätt "lurar" bilen att den är högre än den egentligen är. På så sätt kan man alltså sänka bilen mer än vad den tänkta nivån är från fabrik, fördelen med detta är givetvis att man kommer billigare undan jämfört med att installera ett dedikerat styrdon för just sänkningen men dessvärre slutar fördelarna med det.

Nackdelarna med att sänka bilens luftfjädring med hjälp av t.ex VCDS / OBDeleven är att en sådan kalibrering inte kan sänka bilen mer än ca ~1-2cm, ofta innebär en hel del arbete och många gånger blir inte helt som man tänkt sig om man som lekman ger sig på att programmera / koda luftfjädringen då man i grunden försöker lura bilen till att bete sig på ett sätt som den inte är tänkt för. Det kan alltså resultera i att 3 av 4 dämpare sänks medan den fjärde blir kvar på normal nivå, slutresultatet blir timmar av kalibrering för en sned bil eller att du i värsta fall hamnar i ett läge där kalibrering låser sig och du blir kvar med ett styrdon som ger felkoder (Missing Basic settings / Missing calibration) och varningslampor på fel-kalibrerad fjädring. Utöver det kommer kalibreringen medföra att bilen sänks till en nivå där lägsta/högsta punkten är fast och för att ändra detta framöver krävs en ny kalibrering och samma arbete behöver göras på nytt. 


Active / adaptive Air suspension Control module

Att installera ett dedikerat styrdon (Air suspension control module / ASC modul) är ett bättre alternativ som inte kräver kodning eller förkunskaper, med en smidig app innebär det att du när som helst kan höja/sänka bilen via din smartphone och dessutom ange nya värden för bilens 'Drive select'-profiler. 


Installera adaptive air suspension (ASC)

Installation av ASC-modulen är normalt inga problem för en lekman och tar ca 30 minuter att slutföra med hjälp av den medföljande installations-manualen. Med styrdonet installerat i bilen och appen installerad i din smartphone kan du sänka bilen upp till 60mm med ett knapptryck på telefonen, sänkningen görs helt steglöst och du kan alltså ställa in på millimetern hur låg Audi du vill ha.


Sänka lägre än normalt Audi drive select

Utöver att ställa in sänkning med telefonen kan du även spara nya lägen för bilens 'Drive select' profiler. Istället för en sänkning på normalt ca 20mm vid byte från t.ex "Allroad" till "Dynamic" kan du alltså ställa in valfri sänkning upp till 60mm vid byte av körprofil istället. 


 ASC (Air suspension control) app

"Speed mode"-funktionen aktiveras när du kör över vald hastighetsgräns, sänkningen återgår till standard tills bilen är tillbaka under den angivna hastigheten igen då den återgår då till sänkt läge.
Vill du inte ändra i bilens original 'Drive select'-profiler kan du ange 3 egna profiler med egna värden på bilens höjd som du enkelt kan byta mellan via appen.
Tycker du det är smidigare att sänka bilen genom att växla mellan original Drive select / körprofils-väljare i bilens MMI ställer du in vilka värden du vill ska gälla för de olika körprofilerna.
Ska du ställa ut bilen eller vill visa hur lågt den kan gå aktiverar du enklast "Show mode", detta läge låter dig tömma bälgarna helt i din Audi. 

Kommentarer (4)

  • Calle Larsson
  • 2020-05-02 06:32:14
  Hej, jag har en Audi E-Tron 50 Quattro S-line 2020-års modell. Bilen är kanon, men jag hade önskat kunna sänka ner den lite till, funkar det med denna modul?
  • Kristoffee
  • 2020-10-15 08:56:52
  Hej! Undrar även jag om den fungerar med en E-tron?
  • Joakim R
  • 2020-12-31 16:43:00
  Önskar sänka E Tron 50 2020, har ni modul till denna modell?
  • Kasper
  • 2021-08-29 00:57:40
  Har ni möjligtvis modul till Audi S8 PLUS 2017 också?

Ny kommentar

Vi använder cookies för att förbättra ditt besök hos oss. 
Läs om hur vi värnar om din integritet här.