I följande inlägg visar vi hur du "byglar"/"bryggar"/ansluter nya kablar till befintligt kablage i bilar på korrekt vis. Inlägget är uppdelat i två delar där den första visar det snabbaste och lättaste sättet men där olika material krävs för att åstadkomma liknande resultat.


SNABB-FRÅGOR:

Vart kan jag köpa det jag behöver för alternativ 1?
SNABBANSLUTNING / SKARV-ADAPTER (12V)

Vilka verktyg behöver jag för alternativ 2?
SKALPELL / BRYTBLADSKNIV
ISOLERINGS-TEJP
NÅL-VERKTYG
LÖD-PISTOL
LÖD-FETT
LÖD-TENN


ALTERNATIV 1: SNABB-ANSLUTNINGS ADAPTER

Med hjälp av skarv/byglings-adaptern kan du på några få sekunder skruva fast önskad kabel på det aktuella kablaget. Den sylvassa nålen i adaptern punkterar kabeln och ger perfekt anslutning till ledningen, önskar du montera ur eller inte använda anslutningen längre kan du enkelt skruva ur adaptern och kablagen är nästintill oskadade. Adaptrarna finns i olika storlekar/tjocklekar för att passa just ditt ändamål.  Se hur de används i klippet nedan!


ALTERNATIV 2: "MANUELLT"

Följande metod används då snabb-anslutnings adapter ej finns tillgängligt. Var noga med att ej skada övrigt kablage under arbetets gång och säkerställ att kablarna är korrekt isolerade för att undvika störningar mellan ledningarna. 

  • Börja med att separera kabeln som ska skarvas från övrigt kablage för att undvika eventuella skador på resterande kablar. Skarva sedan ca 0,5-1cm på kabeln enl. bilden nedan. Var noga med att ej skala för djupt för att undvika att koppar-trådarna i kabeln klipps.

Hur ansluta kabel till befintligt kablage i bilen

  • Separera trådarna i kabeln med hjälp av ett nålverktyg för att göra utrymme för den nya kabeln som ska anslutas. Anslut den nya kabeln genom att trä den genom springas som du gjort mellan trådarna med nålverktyget.

Hur ansluta kablage vid installation / eftermontering

  • Tvinna ihop kablarna ordentligt, smörj med lödfett och löd fast kablarna i varann. Isolera kablarna väl med isolerings-tejp för att undvika att spänningen övergår till annat kablage/jordningspunkter i bilen (chassi etc.). 

Hur skarva / ansluta kabel på bästa sätt

  • Du har nu anslutit det nya kablaget till bilens befintliga kablage!

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar