Vid lansering av "rinnande blinkers" var de normalt en utökning/tillval som innebar ett rejält pristillägg på bilen. I en Audi innebar det t.ex att bilar utrustade med dynamisk helljus-assistent (matrix/matris) även utrustades med den läckra blinkersen som fyller lyktan inifrån och ut istället för det traditionella "blinket". I samma takt som detta kom att bli vanligare bland övriga bilmodeller väljer nu många tillverkare att även inkludera flytande / dynamisk blinkers i bilens sidospeglar / backspeglar. 

Dessvärre är uppsättningen av dioder där de tänds oberoende av varann inte standard i bilarna i dagsläget vilket innebär att du inte ens med VAGCOM / VCDS, OBDeleven eller annat liknande diagnostikverktyg kan koda / programmera in dynamisk blinkers.

Detta innebär att hårdvaran i lampan skiljer och för att uppnå full-dynamisk blinkers krävs även byte av hårdvaran (gäller ej semi-dynamisk blinkers, läs mer om det här). Att byta ut en hel strålkastare/baklykta är normalt en uppgradering som tyvärr kan bli kostsam och dessutom kräver kabeldragning och programmering av bilen.

När det kommer till blinkers i sidospeglarna är dock hårdvaran som ersätts inte i närheten lika skrämmande dyr och byte av blinkers i sidospegel tar normalt inte mer än 15-20 minuter att slutföra. Detta innebär att man till en rimlig kostnad kan uppgradera till full-dynamisk blinkers i backspeglarna, en uppgradering som ger ett enormt lyft och som definitivt får bilen att sticka ur mängden. 

Det kan vara värt att notera att blinkersen i sidospeglarna är CAN-BUS övervakade i samtliga bilar, detta innebär att rätt blinkers-insats för den specifika bilen krävs vid byte till dynamisk blinkers i sidospeglarna för att undvika att bilen genererar en felkod och blinkersen inte lyser alls pga. detta. 

Samtliga installations-videos demonstrerar montering av re:blink ® dynamiska blinkers-insatser vilka utgår från original blinkersen, dels gällande clips, passform & CANBUS-signal men även vattentålighet. Dessa blinkers-insatser är förutom dynamiska, även mörk-tonade. Då blinkersen i backspeglarna normalt inte är något man någonsin skulle lägga märke till när man spanar in en bil, ger den tonade & dynamiska re:blink lampan bilen ett snyggt och stilrent lyft som garanterat kommer att dra ytterligare några blickar mot bilen.

I videoklippen nedan visas hur installation av dynamisk blinkers i sidospeglarna går tillväga i några Audi / Volkswagen / SEAT / BMW-modeller. Även om fler installationsvideos dyker upp allt eftersom är processen för att byta spegel-blinkers snarliknande för resterande bilmodeller.


Jämförelse mellan dynamisk blinkers & standard-blinkers i VW Passat B8 sidospegel


SNABB-FRÅGOR:

Vart kan jag köpa hårdvaran jag behöver?


DYNAMISK BLINKERS AUDI A6 (4G / C7) 2011 ➔ 2018

DYNAMISK BLINKERS AUDI A4 (8W / B9) 2015 ➔

DYNAMISK BLINKERS VW GOLF 7 (5Q / MK7) 2013 ➔ 2017

DYNAMISK BLINKERS VW PASSAT (B8) 2015 ➔

DYNAMISK BLINKERS VW GOLF 7 FACELIFT (5Q) 2017 ➔

Kommentarer (1)

    • Mats
    • 2018-10-08 05:43:20
    Är det OK i besiktningshänseende att uppgradera sidospeglarna medan sådan här belysning eller är det risk för underkännande?

Ny kommentar