Vid lansering av "rinnande blinkers" var de normalt en utökning/tillval som innebar ett rejält pristillägg på bilen. I en Audi innebar det t.ex att bilar utrustade med dynamisk helljus-assistent (matrix/matris) även utrustades med den läckra blinkersen som fyller lyktan inifrån och ut istället för det traditionella "blinket". I samma takt som detta kom att bli vanligare bland övriga bilmodeller väljer nu många tillverkare att även inkludera flytande / dynamisk blinkers i bilens sidospeglar / backspeglar. 

Dessvärre är uppsättningen av dioder där de tänds oberoende av varann inte standard i bilarna i dagsläget vilket innebär att du inte ens med VAGCOM / VCDS, OBDeleven eller annat liknande diagnostikverktyg kan koda / programmera in dynamisk blinkers.

Detta innebär att hårdvaran i lampan skiljer och för att uppnå full-dynamisk blinkers krävs även byte av hårdvaran (gäller ej semi-dynamisk blinkers, läs mer om det här). Att byta ut en hel strålkastare/baklykta är normalt en uppgradering som tyvärr kan bli kostsam och dessutom kräver kabeldragning och programmering av bilen.

När det kommer till blinkers i sidospeglarna är dock hårdvaran som ersätts inte i närheten lika skrämmande dyr och byte av blinkers i sidospegel tar normalt inte mer än 15-20 minuter att slutföra. Detta innebär att man till en rimlig kostnad kan uppgradera till full-dynamisk blinkers i backspeglarna, en uppgradering som ger ett enormt lyft och som definitivt får bilen att sticka ur mängden. 

Det kan vara värt att notera att blinkersen i sidospeglarna är CAN-BUS övervakade i samtliga bilar, detta innebär att rätt blinkers-insats för den specifika bilen krävs vid byte till dynamisk blinkers i sidospeglarna för att undvika att bilen genererar en felkod och blinkersen inte lyser alls pga. detta. 

Samtliga installations-videos demonstrerar montering av re:blink ® dynamiska blinkers-insatser vilka utgår från original blinkersen, dels gällande clips, passform & CANBUS-signal men även vattentålighet. Dessa blinkers-insatser är förutom dynamiska, även mörk-tonade. Då blinkersen i backspeglarna normalt inte är något man någonsin skulle lägga märke till när man spanar in en bil, ger den tonade & dynamiska re:blink lampan bilen ett snyggt och stilrent lyft som garanterat kommer att dra ytterligare några blickar mot bilen.

I videoklippen nedan visas hur installation av dynamisk blinkers i sidospeglarna går tillväga i några Audi / Volkswagen / SEAT / BMW-modeller. Även om fler installationsvideos dyker upp allt eftersom är processen för att byta spegel-blinkers snarliknande för resterande bilmodeller.


Jämförelse mellan dynamisk blinkers & standard-blinkers i VW Passat B8 sidospegel


SNABB-FRÅGOR:

Vart kan jag köpa hårdvaran jag behöver?


DYNAMISK BLINKERS AUDI A6 (4G / C7) 2011 ➔ 2018

DYNAMISK BLINKERS AUDI A4 (8W / B9) 2015 ➔

DYNAMISK BLINKERS VW GOLF 7 (5Q / MK7) 2013 ➔ 2017

DYNAMISK BLINKERS VW PASSAT (B8) 2015 ➔

DYNAMISK BLINKERS VW GOLF 7 FACELIFT (5Q) 2017 ➔

Kommentarer (1)

    • Mats
    • 2018-10-08 05:43:20
    Är det OK i besiktningshänseende att uppgradera sidospeglarna medan sådan här belysning eller är det risk för underkännande?

Ny kommentar

Vi använder cookies för att förbättra ditt besök hos oss. 
Läs om hur vi värnar om din integritet här.