Att installera dynamisk (sk. rinnande / flytande) blinkers i din bil innebär normalt en bilspecifik lösning. De rinnande / flytande blinkersen introducerades inom VAG först hos Audi där tillvalet av "Matrix-lampor" medförde dynamisk blinkers, alternativen från tillverkaren innebar då ofta "matrix blinkers" i baklamporna men saknades i framlyktorna om bilen ej var utrustad med just Matrix-paketet som även medför dynamisk helljusassistent. 

Dessvärre är aktivering av dynamiska blinkers ej möjlig då LED-lampan i sig skiljer på de som stödjer den dynamiska / rinnande funktionen. Kortfattat krävs alltså byte till annan strålkastare / baklampa. 

Den läckra effekten av en rinnande / flytande blinkers sätter sig snabbt på hornhinnan och etsar sig snabbt fast i minnet som ett måste för bil-entusiasten. Vi ska därför i detta inlägg försöka förklara hur du går tillväga för att installera / montera dynamiska blinkers i din Audi / Volkswagen / Skoda / SEAT / BMW / Porsche och vad som krävs för detta. 

För mer info om dynamisk blinkers i bilens sidospeglar, klicka här.


FULL-DYNAMISK BLINKERS

För att uppnå full-dynamisk blinkers likt originalet i din Audi / Volkswagen krävs dessvärre byte av hela fram-/baklyktan då funktionen tyvärr inte kan aktiveras eller "kodas" in med hjälp av varken VCDS, OBDeleven eller annan liknande mjukvara. Hårdvaran i dessa lampor skiljer vilken tillåter att dioderna i blinkers tänds upp oberoende från varandra. 

Full-dynamiska lampor är normalt även anslutna till bilens centralelektronik och kräver således vid eftermontering även kodning för att blinkersen och resterande lysen i lyktan ska fungera som tänkt. 

Givetvis kan lyktan öppnas och modifieras på så sätt att blinkers-insatsen ersätts mot en dynamisk sådan. Detta innebär dock i regel väldigt mycket jobb och resultatet blir dessvärre inte alltid som tänkt, dels för att blinkersen behöver kommunicera med bilen på rätt sätt för att det ska se bra ut och inte ge några felkoder men även då packningarna normalt inte går att rädda vilket innebär att fukt och vatten tränger in i lampan efter montering.

Bilspecifika kit för bl.a. Audi A6, Audi A4 & Volkswagen Golf 7 mm. finns tillgängliga via webbutiken, pris på ett par full-dynamiska baklyktor är normalt från ca. 10'000:-. Vid byte till full-dynamiska framlyktor är kostnaden istället närmare 30'000:-.


SEMI-DYNAMISK BLINKERS

För två-delade lampor (dvs. baklyktor) går det normalt att uppnå semi-dynamisk funktion med hjälp av CANBUS säkrade interface. Med hjälp av det medföljande adapterkablaget ansluts de helt enkelt till de yttre baklyktorna och ser till att bilen ej skapar några felkoder samtidigt som blinkers-signalen fördröjs något i den specifika baklyktan.

Detta ger uppfattning av att blinkersen rör sig då den tänds. Även om det givetvis skiljer sig från original-monterade ger det en efterfrågad effekt och en tillför detalj som får bilen att sticka ur mängden. 

Då fram-lyktor utrustade med halogen-blinkers normalt endast har en enda glödlampa som lyser upp hela blinkers-insatsen innebär det att de semi-dynamiska blinkers-adaptrarna tyvärr endast kan användas på baklyktorna. 

En semi-dynamisk blinkers adapter kostar normalt ca 650:-/st, i webbutiken säljes dessa i par om 2st per beställning. Det som krävs för korrekt funktion med semi-dynamisk adapter är att bilen är utrustad med LED-baklyktor, därefter kräver installation varken kodning eller "specialverktyg" och tar i regel inte mer än 10-15 minuter att slutföra. 


SNABB-FRÅGOR:

Vart kan jag köpa hårdvaran jag behöver?


Installation av semi-dynamisk blinkers adapter
Audi A6 4G LED-baklyktor

Installation av semi-dynamisk blinkers adapter
Audi A4 B8 LED-baklyktor


Funktion semi-dynamisk blinkers adapter

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar