Alla med en originalmonterad parkeringsvärmare är vana med lyxen att mötas av en varm bil på parkeringen under det långa vinterhalvåret. Lika ofta som vi glädjs åt att slippa skrapa rutorna händer det dock att man parkerat lite för långt bort och fjärren inte riktigt når fram för att aktivera värmaren, lyckligtvis finns en lösning som inte bara utökar din signalstyrka utan också ger dig ett modernt sätt att styra din fabriksmonterade diesel-/bensinvärmare!

Vi pratar givetvis om app-styrning via din smartphone och i detta inlägg visar vi hur du på några enkla steg kan uppgradera din parkeringsvärmare från fjärrstyrning till "smart-styrning" (GSM-styrning). 

Bilen vi installerar app-styrning i nedan är en Mercedes-Benz Vito W447 som dessutom saknar fjärrstyrning från fabrik. Bilen är dock utrustad med tillsatsvärmare som endast går att aktivera via en knapp i kupén. Modulen ger alltså inte bara möjlighet att styra tillsatsvärmaren utan konverterar den också till en fullfjädrad parkeringsvärmare!


Montering av GSM-mottagare / app-styrning för original parkeringsvärmare

Vid köp av den bilspecifika GSM-modulen för parkeringsvärmare medföljer anvisning för var modulen ska anslutas för den specifika bilmodellen ni avser att montera app-styrning i. I denna Mercedes Vito W447 ansluts den till knappsatsen som styr den fabriksmonterade tillsatsvärmaren, denna finner vi under radioenheten så första steget är alltså att lossa panelen för att komma åt kablaget. Därefter lossar vi kablaget till knappsatsen och använder det medföljande adapterkablaget för att ansluta modulen mellan knappsatsen och bilen. 

Mercedes Vito tillsatsvärmare till parkeringsvärmare

Efter anslutning av modulen och installation av SIM-kortet kommer modulen att blinka rött för att därefter övergå till blinkande grönt ljus. Det gröna ljuset indikerar att enheten har anslutit till 2G/3G/4G nätet och är redo för att konfigureras. Om lampan förblir rödblinkande beror det med största sannolikhet på att SIM-kortet har en förinställd PIN-kod eller att kortet ej är aktivt. Om så är fallet, montera ur simkortet och montera i en vanlig telefon, via inställningarna kan du avaktivera PIN-kod på kortet och även testa att göra ett test-samtal/-sms. Fungerar kortet som det ska är det bara att montera tillbaka i modulen igen. 

Sim-kortet behöver inte vara av någon speciell typ utan vanligt kontaktkort fungerar bra. Tänk dock på att kontantkort som ej används på 1 år har en tendens att bli inaktiverade av operatören. Använder du ett sk. "larm-kort" har dessa normalt istället en förlängd tid på 3 år. Konsultera din operatör gällande detta vid skaffande av simkortet så det inte uppstår några frågetecken när enheten ska användas igen inför kommande vintrar. 

Konvertera tillsatsvärmare till parkeringsvärmare

Sista steget i installationen är att konfigurera modulen. Detta görs genom att skicka ett SMS till modulens simkort med en konfigurationskod som ni skapar via länken ni finner i den medföljande manualen. Med denna konfiguration av app-styrningen ställer ni in vilka telefonnummer som ska ha möjlighet att styra bilens parkeringsvärmare, hur länge den ska vara igång vid aktivering samt andra funktioner som t.ex om ni vill ha svar från bilen eller ej vid aktivering/avaktivering av värmaren. 

Nedan finner ni komplett video av ovan installation för mer ingående info om tillvägagångsättet i just Mercedes Vito W447. Installationen är snarliknande för de flesta bilmodellerna och bilspecifika kit för bl.a. Audi, Volkswagen, Skoda, SEAT, Mercedes, Ford-modeller finns också tillgängliga för beställning i webbutiken. 


Mercedes Vito W447 tillsatsvärmare till parkeringsvärmare

Kommentarer (0)

Inga kommentarer att visa

Ny kommentar